Sbornicul Part II

Sbornicul Part II

Pe o zi ploioasa, ca asta de afara, se anunta prezentarea NEPSIS (Sbornicul) – The last legion PART II – F/W 2016/17 semnata Florin Dobre. Noaptea dinaintea show-ului nu am putut dormi. Auzeam picaturile de ploaie cum imi bateau in geam si tot ce puteam sa fac era sa ma gandesc la Florin si la prezentarea lui. Trebuia sa se opreasca ploaia ca evenimentul sa iasa asa cum el si-a dorit. Caci o parte din eveniment se tinea afara.  Toata ziua a plouat, insa spre seara s-a liuminat si ploaia s-a oprit.  Cred ca a facut-o special pentru el.

Rodica_Ionescu_Nepsis_Florin_Dobre_4

Prezentarea NEPSIS (Sbornicul) a fost initial tinuta pe 11 ianuarie la Londra si a aparut in timp real pe site-urile marilor reviste VOGUE si GQ, editia britanica! Termenul NEPSIS provine din Noul Testament: „Fiti treji, privegheati. Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita”. Aici, nepsis apare intr-o forma verbala, ca un apel urgent la vigilenta si trezire: fiti atenti si constienti!

Colectia NEPSIS (Sbornicul) The last legion PART II reprezinta o calatorie spre origini, spre traditiile sfinte mostenite de la stramosi. Designerul paseste, de aceasta data, pe carari deja batatorite, folosind acelasi croi simplu, atat de usor de realizat si de purtat insa atat de puternic ca impact.

Nepsis_Florin_Dobre_2

Nepsis_Florin_Dobre_1

Liniile simple al portului traditional au influente din Tara Hategului si din Tinutul Padurenilor, unde au avut centrul politic stravechii dacii. Acestia sunt singurii reprezentati cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stamosesc care, in multe forme, a rezistat pana astazi, se regaseste in colectia lui Florin. Designerul imagineaza propulsarea acestui fond, cu putere, spre viitor.

Materialele folosite sunt produse de fosta fabrica Dorobantul, care, din pacate, dupa 129 de ani de la nasterea sa, in 1886, a decedat in anul de gratie 2015, in luna noiembrie. Materialele au designul unicat, insa, de aceasta data, de nereprodus. Stofa, lana, bumbacul si inul fac din nou parte din colectie, taiate in clasicul croitorilor, intinerite de linia designerului si personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colectiile anterioare.

Rodica_Ionescu_Nepsis_Florin_Dobre_2

Rodica_Ionescu_Nepsis_Florin_Dobre_3

Crucea de lemn, inima mea.

Incercarea de a pune accentul pe spiritul romanesc mi-a adus o frumoasa colaborare cu un frumos tamplar de pe meleagurile dobrogene. Pe Marius il intalnesc duminica la biserica si il pot descrie ca fiind omul păcii mele. El m-a ajutat sa cred cu si mai multa tarie ca doresc pentru aceasta colectie un suflu autentic romanesc, cu simbolistica crestina, care sa vina ca un statement, cu totul in defavoarea trendurilor intunecate pe care le adoptam cu usurinta din cultura de larg consum. Ca atare, am dat drumul la colaborarea cu acest om nou, in care am regasit aceleasi valori catre care tind si l-am rugat sa faca cu aceasta colectie ce stie el mai bine…cruci de lemn –  Florin Dobre