Impreuna Mergem Mai Departe

Impreuna Mergem Mai Departe

Am mai povestit in cateva randuri despre un accident ce mi s-a intamplat acum mai bine de zece ani. Accident ce mi-a schimbat viata si felul de a fi. Accident in urma caruia ar fi trebuit sa raman imobilizata pe viata. Corpul m-a ajutat sa Merg Mai Departe, atunci cand mintea nu mai putea si se obisnuise deja cu ideea. Desi nu am ramas cu un handicap vizibil, spun mereu clar si raspicat ca in opinia mea, am ramas un om handicapat sufleteste.

Astazi scriu despre oameni care nu au avut sansa mea, dar care sunt mai puternici si mai curajosi decat mine. Oameni care ne dau o lectie de viata in fiecare zi, noua tuturor. Oameni care isi petrec viata intr-un fotoliu rulant si duc o viata la fel de activa si plina de sens ca a mea, a ta sau a parintilor tai.

Mergem_mai_departe_3

Asociatia Persoanelor cu Dizabilitati Locomotorii si Asociatia Primii Pasi Spre Performanta in parteneriat cu echipa de baschet Steaua Bucuresti organizeaza un meci de baschet caritabil la Sala Polivalenta, pe 18 aprilie incepand cu orele 19.00. Cele doua asociatii lanseaza cu aceasta ocazie initiativa sociala Mergem Mai Departe, care isi propune sa uneasca romanii cu dizabilitati intr-o comunitate independenta, in care dizabilitatea devine abilitate. Un prim proiect al initiativei Mergem Mai Departe este construirea primului centru de integrare a persoanelor cu dizabilitati din tara.

Primele zile sau saptamani post-trauma sunt cele mai grele. Caci nu poti intelege de ce picioarele tale nu se misca, desi tu mental le dai comanda sa o faca. Le verifici sa vezi daca sunt acolo, iar daca sunt, cu atat socul este mai mare. Acestor prime saptamani post-trauma le este dedicat acest centru, saptamani in care fiecare pacient va beneficia de consiliere medicala si psihologica pentru a trece mai usor peste socul schimbarii. Centrul va va fi construit la 40 de km de Brasov, la Dumbravița, unde vor avea acces beneficiari din toata tara. Terenul este deja disponibil, dar costurile pentru constructie si dotari incluse s-ar ridica la 200.000 de Euro.

Centrul va juca mai multe roluri. Cu o capacitate de 9 persoane si o perioada de sedere de 2 saptamani, Centrul va invata pacientii cum sa duca o viata independenta si cum sa isi transforme dizabilitatea intr-o abilitate. Vor avea suport informational, social, psihologic, medical si profesional. Centrul isi propune cresterea calitatii vietii persoanelor adulte cu dizabilitati prin oferirea de servicii sociale specializate in conformitate cu standardele de calitate. Fondurile vor fi alocate din donatii si sponsorizari, cele 2 saptamani fiind gratuite pentru beneficiari –  explica Flavian Craciun, presedintele Asociatiei Primii Pasi Spre Performanta.

Mergem_mai_departe_2

Primul eveniment ce are ca scop strangerea de fonduri pentru Centrul de Integrare de la Brasov este un meci de baschet care va avea loc pe 18 aprilie, la Sala Polivalenta, intre echipa de baschet Steaua Bucuresti si o selectionata compusa din persoane cu dizabilitati. Echipele vor fi mixte si toti jucatorii vor evolua dintr-un fotoliu rulant special construit pentru activitati sportive. Intrarea este libera.

Lumea noastra? O lume in care cuvantul handicapat exista si raneste. Fara sa vrea neaparat, unele persoane te fac sa te simti inutil, chit ca in vremurile in care traim mintea si pregatirea unui om sunt cele mai de pret resurse. In Romania anului 2016 dizabilitatile locomotorii sunt inca un subiect greu de abordat, uneori tabu pentru societate, din pacate. Ignoranta si prejudecatile, invers proportionale nivelului de civilizatie, determina de multe ori persoanele aflate in scaune cu rotile sa stea in casa, izolate, simtindu-se respinse de o lume care nu are timp sa le inteleaga si dorinta sa le integreze. Noi vrem sa schimbam insa aceasta lume, pentru noi si pentru ceilalti care aleg sa mearga mai departe – Mircea Campeanu, presedinte al Asociatiei Persoanelor cu Dizabilitati Locomotorii, fondator al initiativei Mergem Mai Departe

Ii apreciez pe acesti oameni si mi-as dori sa am mai multi oameni cu sufletul mare in jurul meu. Astazi va rog sa le fiti alaturi asa cum le voi fi si eu!

Mergem_mai_departe_4