De ma voi sui in cer, tu acolo esti!

De ma voi sui in cer, tu acolo esti!

Florin Dobre e tare! E cel mai tare! O spun eu, o spune piata, o spune presa, o spun prietenii nostri, o spun oamenii din industrie, pana si Dumnezeu o spune, care i-a adus o zi de primavara in mijlocul toamnei!

Zilele trecute Mister Dobre si-a prezentat, in aer liber, cea mai recenta colectie Sbornicul – lucrarea mintii. Muzica, ideea centrala a colectiei si prezentarea propriu-zisa reprezinta modul inovator al designerului de a marturisi ca ultima si adevarata evadare a mintii si a sufletului este zborul inapoi acasa.

Florin_Dobre_Sbornicul_2

Florin Dobre a ales sa isi indrepte zborul atentiei inspre autenticitatea romaneasca, ghidat si indragostit de puterea si frumusetea romanilor simpli, de peste generatii. Designerul vede adoptarea valorilor traditionale in spatiul modern ca pe o solutie de supravietuire, in contextul experimentului globalizarii, spirituale si nu numai, in cadrul caruia suntem cu totii, mici cobai. Nu vrem sa mai pedalam in gol, vrem sa zburam…

Colectia Sbornicul reprezinta o calatorie spre origini, in care designerul paseste pe carari deja batatorite, folosind acelasi croi simplu, pe cat de usor atat de realizat si de purtat, pe atat de puternic ca impact.

Florin_Dobre_Sbornicul_3

Incercarea de a pune accentul pe spiritul romanesc mi-a adus o frumoasa colaborare cu un frumos sculptor de pe meleagurile dobrogene. Pe Marius il intalnesc duminica la biserica si il pot descrie ca fiind omul pacii mele. El m-a ajutat sa cred cu si mai multa tarie ca doresc pentru aceasta colectie un suflu autentic romanesc, cu simbolistica crestina, care sa vina ca un statement, cu totul in defavoarea trendurilor intunecate pe care le adoptam cu usurinta din cultura de larg consum. Ca atare, am dat drumul la colaborarea cu acest om nou, in care am regasit aceleasi valori catre care tind si l-am rugat sa faca cu aceasta colectie ce stie el mai bine…cruci de lemn – Florin Dobre

Liniile simple al portului traditional au influente din Tara Hategului si din Tinutul Padurenilor, unde si-au avut centrul politic stravechii daci. Acestia sunt singurii reprezentati cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stramosesc care, in multe forme, a rezistat pana astazi, se regaseste in colectia lui Florin. Designerul imagineaza propulsarea lui, cu putere, spre viitor.

Florin_Dobre_Sbornicul_4

Materialele folosite sunt produse de fosta fabrica Dorobantul, care, din pacate, dupa 129 de ani de la nasterea sa, in 1886, a decedat in anul de gratie 2015, in luna noiembrie. Materialele au designul unicat si, de asta data, de nereprodus. Stofa, lana, bumbacul si inul sunt prezente in colectie, in taietura clasica a croitorilor, intinerite de linia designerului si personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colectiile anterioare.

Florin_Dobre_Sbornicul_6